Hampton court palace

Geplaatst op vrijdag 01 januari 2021 @ 21:40 , 80 keer bekeken

De geschiedenis van het Hampton court Palace gaat terug tot 1086 wanneer het Hamtone heet. Rond de 13 de eeuw was het in bezit van hospitaalridders die er een soort van herenclub hield. Toen was het het nog een boederij. In 1338 kreeg het vele aanpassingen waardoor ook de hogere gasten konden worden ontvangen. 
Het zou echter tot de tijd van Hendrik VII Tudor duren eer het weer bewoonbaar was. Hij wilde er graag gaan wonen met zijn vrouw Elizabeth van York en hun gezin maar in het kraambed vond ze haar dood nadat ze er slechts 1 week woonden. Hendrik trok er weg verteerd door verdriet en verhuurde het aan  Sir Giles Daubeney, de Lord Chamberlain van Hendrik VII, die er graag verbleef.
In 1514 kwam het landgoed in handen van Karnaal Wolsey die er zijn residentie van maakte en werd het een paleis. Hij pakte niet alleen het huis aan en breide het enorm uit ook de grond rondom moest er aan geloven. Koning Hendrik VII ging regelmatig op bezoek omdat hij het er erg aangenaam vond en toch dicht genoeg bij Londen was. Hij wilde het graag hebben en wel als cadeau van Wolsey. Maar Wolsey had nog meer problemen  omdat hij geen goedkeuring bij de paus kon krijgen voor een ontbinding van het huwelijk tussen Hendrik en Catharina van Aragon. Wolsey wilde zijn gezicht redden en gaf Hampton Court daarom aan Hendrik. deze liet het nog groter maken en verbouwen naar smaak van diens tweede huwelijk met Anna Boleyn. Het zou echter Hendrik niet veel geluk brengen. Het huwelijk met Boleyn verliep dramatisch en zijn derder vrouw Jane Seymour gaf er dan wel het leven aan zoon Eduard ze overleed niet lang erna. Het ging daarna van erfgenaam naar erfgenaam. 
                             Het waren Koning Willem en Maria die de boel weer verder uitbreiden. Christopher Wren kreeg de opdracht maar Maria overleed en WIllem liet het maar voor zover het klaar was. Hij bleef er wel wonen tot aan zijn dood die ook al tragisch was. HIj viel van paard, brak een sleutelbeen en overleed aan de gevolgen van de val, hij werd trouwens van Hampton court palace daartoe wel vervoerd naar Kensington Palace. Ook vele andere erfgenamen vonden dit wel het aangenaamste paleis. Koningin Victoria maakte er een museum van. Die functie heeft het nog steeds.

 

Nu
Vandaag de dag is het een bezienswaardigheid. Met de trein vanaf Waterloo Station  kom je makkelijk bij het complex in ongeveer een kwartier. Ook bussen gaan er langs.Wie aankomt moet eerst door het poortgebouw waar aan weerzijden elk 5 witte beelden van dieren met een schild staan. En dit is nog maar een klein proefje van wat er binnen te zien is.
Het paleis is niet meer in bezit van de koninklijke famlie en wordt beheerd door het goede doel Historic Royal Palaces. Wel heeft het een groot gedeelte van de koninklijke kunst collectie om ten toon te stellen. 
In en om het kasteel kun je de sfeer proeven waarin de staatshoofden leefden in die tijd en hoe het personeel er woonde en hun werk deed. Zo is er bv de kantine te zien die koning Hendrik VII aan liet leggen voor zijn personeel zodat ze goed en snel konden eten om daarna weer vlot aan het werk te kunnen. 
Ook de tuinen zelf zijn het bezoeken waard. Zo is het Historisch koninklijke tennis court te zien, en een druivengaard. Het is ook het thuis van het Hampton Court Palace Festival en de tweejaarlijkse Hampton Court Palace Flower Show. Ook is er elke winter een schaatsbaan waarop de bezoekers kunnen schaatsen. Die schaatsen zijn te huur aan de baan.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

En informatieve club voor en door London fans. Of je nu heel vaak bent geweest of nog nooit deze stad blijft iedereen trekken en je ontdekt altijd weer iets waarvan je denkt, ik kom weer terug....


_Nicole_ starstarstarstarstar

wat een mooie club over london, de eigenaar van deze club is paar keer in londen geweest en deelt haar ervaringen, kom op mensen en meld je aan


Meer aanbevelingen